
Als je gezond bent, heb je duizend wensen. Als je ziek bent, maar één.
WAT IS FUNCTIONELE GENEESKUNDE
Functionele geneeskunde is een holistische, wetenschappelijk onderbouwde benadering van gezondheid en ziekte. Het richt zich op het opsporen en behandelen van de onderliggende oorzaken van klachten, in plaats van alleen symptomen te bestrijden.
​
Bij functionele geneeskunde wordt gekeken naar het complexe samenspel tussen de diverse orgaansystemen, leefstijl, voeding, stress, omgeving en genetica. Het doel is om de oorzaken van de klachten te achterhalen en deze weg te nemen, zodat het lichaam als geheel weer in homeostase (evenwicht) komt en alle lichaamsprocessen optimaal kunnen functioneren. Zo wordt de gezondheid hersteld.
​
We kijken naar:
-
Hoe spijsvertering, hormonen, immuunsysteem en zenuwstelsel met elkaar verbonden zijn
-
Welke triggers klachten veroorzaken (zoals voeding, stress, infecties, toxines)
-
Hoe leefstijl, voeding, slaap en beweging bijdragen aan herstel
​
Voorbeeld: Bij aanhoudende vermoeidheid kijken we niet alleen naar disbalansen en tekorten in bloedwaardes, maar juist naar de oorzaken die hieraan ten grondslag liggen. Simpelweg het aanvullen van tekorten heeft vaak slechts een tijdelijk of beperkt effect bij mensen met chronische klachten. Daarom onderzoeken we hoe de klachten zijn ontstaan, en kijken we breed: naar omgevingsfactoren zoals schimmels en waterschade in huis, maar ook naar darmgezondheid, bijnierfunctie, voedingspatroon, stressbelasting en andere verstorende factoren.
ONDERZOEK NAAR BELASTENDE FACTOREN
Een belangrijk onderdeel van mijn werkwijze is het in kaart brengen van verstorende of belastende factoren in je lichaam. Denk hierbij aan:
​
-
Toxische stoffen uit de omgeving, zoals plastics, pesticiden, weekmakers, zware metalen en luchtverontreiniging
-
Gifstoffen van schimmels en bacteriën, waaronder mycotoxines en endotoxines
-
Verborgen infecties, zoals parasieten, schimmels, virussen of bacteriële overgroei
-
Hormonale verstoringen door bijvoorbeeld oestrogeendominantie, schildklierproblemen, bijnieruitputting of verstorende stoffen uit voeding, cosmetica en milieu
-
Darmproblemen zoals lekkende darm (leaky gut), dysbiose, voedselintoleranties en slechte opname van voedingsstoffen
-
Langdurige stress, onverwerkte emoties of traumatische ervaringen die invloed hebben op je zenuwstelsel en immuunsysteem
​
Om dit goed in beeld te krijgen, maak ik gebruik van gericht laboratoriumonderzoek, zoals ontlastingsonderzoek, bloed- en urinetests, speekselmetingen, haaranalyses en indien nodig genetische profielen.
Dit geeft inzicht in de werking van je immuunsysteem, spijsvertering, darmflora, ontgiftingsprocessen, hormonale balans en genetische aanleg.
​
Door al deze factoren in samenhang te bekijken, kunnen we onderliggende oorzaken van uiteenlopende klachten — zoals chronische vermoeidheid, hormonale problemen, migraine, darmklachten, huidproblemen, Long Covid, burn-out, POTS en stemmingsstoornissen — gericht opsporen en aanpakken.
EEN KRACHTIGE COMBINATIE
Functionele geneeskunde en orthomoleculaire therapie versterken elkaar. Waar functionele geneeskunde onderzoekt waarom je klachten hebt en de oorzaken aanpakt, helpt orthomoleculaire therapie je lichaam actief te herstellen met:
​
-
Herkennen en opsporen van de belastingen die jouw klachten veroorzaken
-
Gerichte suppletie van vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren om de belastingen aan te pakken
-
Aanpassingen in leefstijl en stressmanagement
​
Door deze combinatie werk je aan duurzaam herstel van binnenuit én voorkom je toekomstige klachten, door de onderliggende belastingen die jouw gezondheid verstoren gericht aan te pakken.
Welke klachten kunnen er behandeld worden
VERMOEIDHEID
LYME EN CO-INFECTIES
Ik weet hoe het voelt om steeds uitgeput te zijn – fysiek en mentaal. Samen met jou kijk ik waar je energie weglekt. We onderzoeken onder andere je darmen, mitochondriën, hormoonbalans en mogelijke toxische belasting zoals schimmels of zware metalen.
Herstel is mogelijk – dat heb ik zelf ervaren. Klachten als burn-out, postviraal syndroom, Long COVID of langdurige vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak zijn vaak het gevolg van meerdere onderliggende factoren. Door deze in kaart te brengen en stap voor stap aan te pakken, komt je energie weer ter
STEMMING/GEDRAG
Infecties zoals Lyme, Bartonella, Babesia, EBV en andere bloedparasieten kunnen langdurige klachten veroorzaken, zoals vermoeidheid, hersenmist en gewrichtspijn.
Ik werk met LDI (Low Dose Immunotherapy) om het immuunsysteem opnieuw te leren deze triggers op een gezonde manier te herkennen en reageren – zonder overreactie. Deze aanpak is veilig, effectief en gericht op duurzaam herstel.
HART EN VAAT PROBLEMEN
Boosheid, woede-uitbarstingen, depressie, angst, obsessieve gedachten, piekeren, dwangmatig gedrag (OCD), en klachten zoals bij PANS en PANDAS – het komt vaker voor dan je denkt. Mold rage (woede veroorzaakt door schimmelbelasting) is een reëel verschijnsel.
Je bent niet gek – er zijn vaak lichamelijke oorzaken voor stemmingsproblemen. Het ligt niet aan een tekort aan medicijnen. Met de juiste functionele diagnostiek kunnen we de onderliggende oorzaken opsporen en gericht behandelen.
HORMONALE DISBALANS
Klachten zoals post-COVID vermoeidheid, hartkloppingen, bloeddrukschommelingen, verminderde inspanningstolerantie, POTS , vermoeidheid na fysieke inspanning, pijn op de borst, kortademigheid, een zwakke of onregelmatige pols en zelfs licht gevoel in het hoofd of duizeligheid komen steeds vaker voor.
Deze klachten kunnen ontstaan door ontstekingen, tekorten of toxische belasting. In mijn praktijk zoeken we naar de oorzaak – zodat je hart en energieniveau weer in balans komen.
GEHEUGEN EN CONCENTRATIE
Hormonale verstoringen kunnen zich op veel manieren uiten: oestrogeendominantie, PMS, overmatig menstrueel bloedverlies, buik- en rugkrampen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, opvliegers, vaginale droogheid, een laag libido, of moeite met afvallen of juist aankomen.
Deze klachten worden vaak als “normaal” afgedaan, maar dat zijn ze niet. Ze wijzen op een verstoring in je hormonale balans – vaak veroorzaakt door factoren als stress, tekorten, darmproblemen of toxische belasting.
OMGEVINGSTOXINES EN ONTGIFTING
Hormonale verstoringen kunnen zich op veel manieren uiten: oestrogeendominantie, PMS, overmatig menstrueel bloedverlies, buik- en rugkrampen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, opvliegers, vaginale droogheid, een laag libido, of moeite met afvallen of juist aankomen.
Deze klachten worden vaak als “normaal” afgedaan, maar dat zijn ze niet. Ze wijzen op een verstoring in je hormonale balans – vaak veroorzaakt door factoren als stress, tekorten, darmproblemen of toxische belasting.
DEPRESSIE, ANGST & MENTALE KLACHTEN
Stemmingsklachten zoals angst, depressie, obsessieve gedachten, negatief piekeren, prikkelbaarheid, concentratieproblemen (ADD/ADHD) en woede-uitbarstingen worden vaak gezien als puur psychisch van aard. Toch is er steeds meer bewijs dat deze klachten ook een lichamelijke oorsprong kunnen hebben.
Schimmelbelasting (mold toxicity), zware metalen, parasitaire infecties, tekorten aan voedingsstoffen, en een verstoorde darmflora kunnen het zenuwstelsel en de hersenen beïnvloeden, en zo bijdragen aan emotionele en cognitieve klachten. ​
HUIDPROBLEMEN
Bij huidklachten zoals acne, psoriasis, eczeem, netelroos (urticaria), rosacea, of schimmelgerelateerde huidproblemen wordt vaak gekozen voor een uitwendige oplossing zoals steroïden of antibiotica. Hoewel deze middelen tijdelijk verlichting kunnen geven, lossen ze de onderliggende oorzaak zelden op – en kunnen ze de darmen en het immuunsysteem juist verder uit balans brengen. Huidproblemen zijn vaak het gevolg van dysbiose in de darmen, voedingsintoleranties, ontstekingsprocessen, hormonale disbalans of toxische belasting (zoals schimmels of zware metalen). Door de oorzaak aan te pakken en het lichaam te ondersteunen in herstel, zien we vaak indrukwekkende resultaten – niet alleen op de huid, maar ook in de algehele gezondheid en vitaliteit.
Duizeligheid, mentale mist, verwarring, dromerigheid, een afwezig gevoel, moeite met concentreren, derealisatie of depersonalisatie, dingen vergeten die je normaal wél weet – zoals namen of waar je je sleutels hebt neergelegd.
Deze klachten kunnen je dagelijks functioneren flink verstoren en voelen frustrerend of beangstigend. Ze hebben vaak een lichamelijke oorzaak, zoals ontstekingen, voedingsstoffentekorten, schimmelbelasting of andere verstoringen in het zenuwstelsel. We gaan samen op zoek naar wat er speelt, zodat je helderheid en focus kunt terugkrijgen.
SPIJSVERTERINGSPROBLEMEN EN INFECTIES
Klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree, obstipatie, voedselintoleranties en vermoeidheid kunnen hun oorsprong hebben in een verstoorde darmflora of infecties. Denk aan parasieten zoals Crypto, Giardia en Blasto, candida, wormen, bacteriële overgroei (SIBO), H. pylori, Clostridia (zoals C. difficile), en schimmels. Ook leververvetting, galblaasproblemen, urineweginfecties, lage maagzuurproductie, enzymtekorten en malabsorptie komen vaak voor en kunnen leiden tot spierzwakte, vermoeidheid of groeiachterstand.
Met de juiste testen en begeleiding kunnen we deze oorzaken opsporen en gericht behandelen.
VRUCHTBAARHEID EN ZWANGERSCHAP
Veel vrouwen krijgen te horen dat ze ‘onverklaarbaar onvruchtbaar’ zijn. Toch blijkt in de praktijk vaak dat factoren als toxische belasting, darmproblemen, hormonale disbalans en voedingsstoffentekorten hieraan bijdragen.
Door het lichaam te ondersteunen met ontgifting van chemicaliën en mycotoxines, herstel van de darmflora en hormonen, en het optimaliseren van voeding en opname, hebben al tientallen vrouwen – die eerder te horen kregen dat zwangerschap onmogelijk was – tóch een gezonde baby gekregen. Ook tijdens de zwangerschap en in de postnatale fase bied ik begeleiding om moeder en kind in balans te brengen en te ondersteunen waar nodig.
SECOND OPINION
We hebben hier niet alles kunnen benoemen wat we behandelen. Veel mensen lopen rond met onverklaarbare klachtenwaar geen duidelijke diagnose voor wordt gesteld – of waarbij wordt gezegd dat het "tussen de oren zit".
Als jouw klachten niet serieus genomen worden of je het gevoel hebt vast te lopen, weet dan dat er vaak wel degelijk lichamelijke oorzaken zijn. Denk aan sluimerende infecties, toxische belasting, voedingsintoleranties of hormonale verstoringen.
Twijfel je of we iets voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op – ik kijk graag met je mee. Soms is een frisse blik precies wat nodig is om wél verder te komen.